Jordalkalimetallerne

Så er anden hovedgruppe – jordalkalimetallerne – broderet færdig, med enkelte småfejl undervejs som måtte blive pillet op og broderet på ny, men det er jo hvad der sker når man tæller fejl (Strontiums navn og forkortelse ko til at sidde for højt, og det kunne ses)

Her er de så:

Jordalkalimetallerne_earth_alkali_metals

Denne gruppe indeholder blandt andet calcium, som jo er en vigtig del af kalk (CaCO3), som for eksempel er i knogler og muslinger. I visse kalk forekomster er kalk blevet “forurenet” med magnesium eller strontium der har taget calciums plads, de kan gøre dette fordi de har det samme antal valenselektroner (de lyse perler i mit broderi), i den samme type orbitaler(her s-orbitalen) selvfølgelig er der også deres størrelse at tage højde for – så det er ikke i alle typer opbygninger af kalk dette sker.

Dette slægtskab ned gennem hver gruppe er kendetegnet gennem hele det periodiske system, hvilket blandt andet er derfor det så smart en oversigt.

Jeg er godt igang med de næste grundstoffer, og det begynder efterhånden at ligne noget, så I får lige et lille smugkig.

Ac_igang_making_Ac

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*