Skaller, orbitaler og afslutning af systemet

Jeg er begyndt kun at broderer de dele af hvert grundstof som broderes med hørtråden. Hvorfor kommer længere nede i denne blog.

Jeg er nu nået så langt at jeg måtte bestemme ved hvilket grundstof mit periodiske system skal holde. Der har været mange overvejelser og muligheder, men jeg er endt med at det sidste grundstof er plutonium ud fra en kombination af to betragtninger:

  • Halveringstiden på den længst levende isotop, så alle med en hvis halveringstid inkluderes i systemet (som er omkring jorden nuværende alder)
  • At jeg syntes godt om at afslutte med tre grundstoffer opkaldt efter tre planeter på række (som var defineret som planeter på navngivningstidspunktet af grundstofferne)

Derfor er det sidst angivne grundstof i dette broderede periodiske system actiniden plutonium.

Denne afslutning i mængden af grundstoffer har givet plads til angivelse af orbitalernes navne, skallernes navne samt hvor mange elektroner der maksimalt kan være i hver orbital – forhåbenligt så det er let at gennemskue for en beskuer.

Elektron placering zoom

Skallernes navne er angivet under plutonium. Orbitalernes er på højre side af europium og det maksimale antal elektroner i hver orbital er angivet på højre side af grundstoffet gadolinium.

Elektron placering

Der går nok lang tid inden den næste opdatering kommer, da jeg regner med at dette bliver når jeg har broderet alt det som skal bruge hørtråd på alle grundstofferne.

 

Hvorfor nu kun hørtråd?

Efterhånden som jeg har broderet mere og mere blev det mere uhåndterbart – hvilket jeg måtte finde en løsning på. Denne løsning blev at montere arbejdet på en såkaldt rulleramme og så bruge et stativ til at holde rammen.

Set-up with frame

For at beskytte det allerede broderede (især for at undgå at silken flossede samt perlerne) ruller jeg et hvidt håndklæde med på rullen.
Samtidig er jeg begyndt kun at brodere hørtrådsdelen af hver grundstof. Planen er så efterfølgende at markere det resterende mønster – altså det som skal omkranse det periodiske system – og brodere dette samtidig med at jeg tilføjer silketråden og perlerne til hvert grundstof.

Så derfor brodere jeg kun hørtrådsdelen i øjeblikket.

vinklet elektronplacering

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*