Category Archives: Det periodiske system i sting

En statusrapport

Der er gået lang tid siden jeg sidst har skrevet noget omkring mit store broderiprojekt, fordi jeg har fået syet ganske få sting på projektet den seneste tid.

I øjeblikket er IUPAC ( international union of pure and applied chemistry ) igang med en arbejdsgruppe, der skal finde en anbefaling angående placeringen af Sc og Y. Projektets hjemmeside er her. Så deres anbefaling venter jeg spændt på og regner med at følge den.

En af fordelene ved at det er et hobbyprojekt uden reel deadline, er at jeg arbejder på det af ren lyst og ikke fordi der et et pres udefra. I den seneste tid har der været andet i mit liv, som har fyldt meget og andre hobby-projekter som havde en relevant deadline iforhold til hvad der skete i mit liv. Så dette projekt har været på pause, og ligger nu og venter til jeg har lyst ( og overskud ) til at kaste mig over det igen. Jeg glæder mig til at den tid kommer, selvom jeg ikke ved hvornår det bliver. For det skal være lysten der driver værket, når det gælder en hobby.

Om jeg så levede tyve hele liv, ville jeg ikke have tid til at lave alle de projekter jeg får ideer til, og det er noget jeg er ved at lære. Så dem jeg går igang med skal skal være de få virkelig gode, hvor processen også er sjov – også selvom man tager lange pauser ind imellem. Heldigvis føler jeg stadig at dette projekt med det periodiske system er en af disse.

Alle grundstoffer delvist færdige

Fra grundstof 1 til 94 er nu alle delvist færdige. Det som hørtråden skulle bruges ved for grundstofferne er helt færdigt – hvilket giver en overordnet fornemmelse af hvor der er plads til supplerende motiver rundt om det periodiske system.

hør færdig

De grundstoffer som er placeret øverst er helt færdige, de øvrige mangler elementerne med silketråden samt perlende der indikerer elektroner og fyldte orbitaler. Derudover mangler jeg ”kun” nogle dekorative motiver rundt om grundstofferne og selvfølgelig den afsluttende montering før den kan komme op og hænge på væggen i stuen.

Hvis man nærstudere billedet vil man bemærke at to grundstoffer er broderet to gange. Grunden til dette er at IUPAC(International Union of Pure and Applied Chemistry) i øjeblikket er i gang med at lave en anbefaling for placeringen for disse to. Jeg håber de når frem til en anbefaling ved næste møde for denne arbejdsgruppe.

Et link til denne arbejdsgruppe i IUPAC.

 

 

Skaller, orbitaler og afslutning af systemet

Jeg er begyndt kun at broderer de dele af hvert grundstof som broderes med hørtråden. Hvorfor kommer længere nede i denne blog.

Jeg er nu nået så langt at jeg måtte bestemme ved hvilket grundstof mit periodiske system skal holde. Der har været mange overvejelser og muligheder, men jeg er endt med at det sidste grundstof er plutonium ud fra en kombination af to betragtninger:

  • Halveringstiden på den længst levende isotop, så alle med en hvis halveringstid inkluderes i systemet (som er omkring jorden nuværende alder)
  • At jeg syntes godt om at afslutte med tre grundstoffer opkaldt efter tre planeter på række (som var defineret som planeter på navngivningstidspunktet af grundstofferne)

Derfor er det sidst angivne grundstof i dette broderede periodiske system actiniden plutonium.

Denne afslutning i mængden af grundstoffer har givet plads til angivelse af orbitalernes navne, skallernes navne samt hvor mange elektroner der maksimalt kan være i hver orbital – forhåbenligt så det er let at gennemskue for en beskuer.

Elektron placering zoom

Skallernes navne er angivet under plutonium. Orbitalernes er på højre side af europium og det maksimale antal elektroner i hver orbital er angivet på højre side af grundstoffet gadolinium.

Elektron placering

Der går nok lang tid inden den næste opdatering kommer, da jeg regner med at dette bliver når jeg har broderet alt det som skal bruge hørtråd på alle grundstofferne.

 

Hvorfor nu kun hørtråd?

Efterhånden som jeg har broderet mere og mere blev det mere uhåndterbart – hvilket jeg måtte finde en løsning på. Denne løsning blev at montere arbejdet på en såkaldt rulleramme og så bruge et stativ til at holde rammen.

Set-up with frame

For at beskytte det allerede broderede (især for at undgå at silken flossede samt perlerne) ruller jeg et hvidt håndklæde med på rullen.
Samtidig er jeg begyndt kun at brodere hørtrådsdelen af hver grundstof. Planen er så efterfølgende at markere det resterende mønster – altså det som skal omkranse det periodiske system – og brodere dette samtidig med at jeg tilføjer silketråden og perlerne til hvert grundstof.

Så derfor brodere jeg kun hørtrådsdelen i øjeblikket.

vinklet elektronplacering

Gruppe 3: Sc, Y, La, Ac

Så nåede jeg til en af de mindre grupper – og det første latinske grundstofnavn uden i, lanthanum.

gruppe/group 3

Som I kan se begynder der nu at være valenselektroner i mere end en skal (husk jeg illustrerer dem med lyse perler)

Lanthanum og actinium danner grundlag for navngivningen af de følgende grundstoffer som jeg jeg skal til at igang med, nemlig lanthaniderne og actiniderne.

Til sidst et får I her et overordnet billede med en lineal (med cm som enhed) så I kan få en fornemmelse af størrelsen.

juni/june 2014

Jordalkalimetallerne

Så er anden hovedgruppe – jordalkalimetallerne – broderet færdig, med enkelte småfejl undervejs som måtte blive pillet op og broderet på ny, men det er jo hvad der sker når man tæller fejl (Strontiums navn og forkortelse ko til at sidde for højt, og det kunne ses)

Her er de så:

Jordalkalimetallerne_earth_alkali_metals

Denne gruppe indeholder blandt andet calcium, som jo er en vigtig del af kalk (CaCO3), som for eksempel er i knogler og muslinger. I visse kalk forekomster er kalk blevet “forurenet” med magnesium eller strontium der har taget calciums plads, de kan gøre dette fordi de har det samme antal valenselektroner (de lyse perler i mit broderi), i den samme type orbitaler(her s-orbitalen) selvfølgelig er der også deres størrelse at tage højde for – så det er ikke i alle typer opbygninger af kalk dette sker.

Dette slægtskab ned gennem hver gruppe er kendetegnet gennem hele det periodiske system, hvilket blandt andet er derfor det så smart en oversigt.

Jeg er godt igang med de næste grundstoffer, og det begynder efterhånden at ligne noget, så I får lige et lille smugkig.

Ac_igang_making_Ac

 

Hydrogen og alkalimetallerne

Hydrogen og alkalimetallerne danner den første hovedgruppe – og denne har jeg nu broderet færdig.

Det tydeligste slægtskab mellem dem, når man ser på et periodisk system, er at de alle kun har en valenselektron, så i mit periodiske system kun en lys perle.

Jeg startede med a brodere det som var med hørtråden, derefter tilføjede jeg perlerne og til sidst silken.

HørtrådHør

 

hør og perler

Hørtråd og perler

 

hør perler og slike

Helt færdig række

 

Da jeg gerne ville brodere deres fulde latinske navne bruge jeg lidt tid på at finde en samlet oversigt. Jeg kunne godt finde deres latinske navne under opslag (sammen med en masse andre informationer) ved hvert enkelt grundstof, men en samlet oversigt er lettere når man brodere. Mens jeg ledte efter dette fandt jeg denne underholdende hjemmeside som fokusere på navngivningen af grundstoffer istedet for de fysiske egenskaber, for dem kan man jo finde mange andre steder. (Denne hjemmeside havde også en oversigt over grundstoffernes latinske navne.

Den er et besøg værd og hedder:  Elementymology and Elements multidict

 

Mens jeg broderede har jeg lavet et par småændringer af de små bogstaver, jeg har dog ikke ændret min “designoversigt” endnu da jeg ikke har været igennem alle bogstaverne endnu – og der er sikkert et par stykker til hvor jeg lave bitte små ændringer.Men jeg følger det overordnede design og er stadig tilfreds med mit ensformige farvevalg.

Hydrogen var min første mulighed for at brodere symbolet for gasfase (ved standard temp. og tryk), de andre i denne hovedgruppe er faste ved disse forhold.

Nogle nærmere billeder af første hovedgruppe, bortset fra francium følger her. Jeg er  ikke den bedste fotograf, men det må I bære over med.

 

Hygdrogenium

Lithium

Natrium

Kalium

Rubidium

Caesium

Det endelige design og francium

Mens jeg har broderet det første grundstof i mit periodiske system, er mønsteret og designet blevet justeret og finpudset. Hvilke typer af sting og hvilken tråd der skulle bruges hvor, blev endelig fastlagt. Det endte med kædesting, stikkesting og sting med anden tråd snoet om, som mit grundlag. Jeg er gået væk fra ideen om, at hver grundstof skal have en form for signatur “specialsting” – at finde over 100 forskellige slags, som ville passe i størrelse og passe sammen i hovedgrupperne, virkede som et stort projekt. Endelig syntes min forlovede, at det ville virke alt for rodet. Istedet fulgte jeg hans råd om at angive grundstoffets fase ved standard temperatur og tryk symbolsk med tre forskellige sting afhængigt af om det var fast, flydende eller gas.

De første spæde sting:orbitalerne - the orbitals

Jeg valgte at bruge perler i størrelsen 9/0 til elektronerne istedet for franske knuder. Der var flere årsager til dette valg, den ene var, at stoffet er en smule gennemsigtigt(så trådene bag kan ses mellem knuderne), den anden var mit ønske om lidt mere variation i teksturen og udseendet.

Perler og tråd dertil:perlerne - the pearls

Oprindeligt ville jeg sy en perle på, for hver enkelt elektron i orbitalemarkeringerne – hvilket jeg da også gjorde, men resultatet blev lidt for klumpet.for mange perler - too many pearls

Efter at have spurt hvad et par stykker syntes, pillede jeg disse mange perler af igen og syede en mørk perle i de orbitalemarkeringer, hvor orbitalen var helt fyldt, og så lyse perler for hver af valenselektronerne(som for francium kun var en enkelt)

 Francium – helt færdig:Francium

Francium vinklet - angled

Det jeg har valgt at illustrere i dette periodiske system er følgende:

  • Det fulde latinske navn er skrevet med stikkesting i silketråden.
  • Forkortelsen med sting i hørtråden, med silketråden snoet om.
  • Faseangivelsen (for francium fast form) med silketråden.
  • Skalopdelingen med kødesting, hvor orbitalerne hver er et kædesting i hørtråden.
  • Grundstofnummeret i stikkesting med silketråden.
  • Radioaktivitetssymbolet med hørtråden.
  • En mørk perle angiver en fyldt orbital.
  • En lys perle angiver en valenselektron i den orbital.

Efter at have broderet francium, rentegnede jeg mit mønster, med francium som eksemplet der tages udgangspunkt i.
En pdf-version af mit grundmønster med francium kan hentes her.

Mit mønster i billedform:periodic_system _core_pattern_and_francium

 

tråd og stof

Det er svært at vælge tråd og stof. Der er så mange muligheder og det er grundlaget For hvordan stemningen bliver i slutresultatet. Jeg har set broderier der bruger det samme mønster men virker helt forskellige på grund af materialevalgene.

Jeg har været inde over mange overvejelser – multifarvet, pink skala, tofarvet ?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg besluttede mig for at jeg skulle have to forskellige for at det ikke skulle blive for rodet. Det endte med den blågrønne skala og tråd med varierende farve. En i silke og en i hør, selvom de har samme farveindfarvning  fremstår de meget forskellige, som det ses på billedet. De er købt via nettet hos butikken Stef Francis

Stoffet har 14 tråde per cm og er så vidt jeg husker hør. Det er købt hos den lokale butik “Broderi Moderne” i Århus.

Overordnet planlæging

Jeg fik en ide til et broderiprojekt på et tidspunkt, at brodere det periodiske system.
Hvad det skulle med af informationer var næste skridt.
Efter overvejelser ende det med at blive:
Det Latinske navn
Forkortelsen for grundstoffet
Oversigt over elektroner og i hvilke skaller de er placeret
nummer
eventuel mangel på stabile isotober (radioaktivitet)
samt at hver enkelt grundstof blev repræsenteret med et specielt type sting

Derpå designede jeg en grundskitse for tabellenstrategi periodisk system

Og derefter en overordnet skitse for hele det periodiske system (fordelt på to A4 ark)

oversigt_periodisk_system_side1
oversigt_periodisk_system_side2

(den overordnede plan i pdf format: plantegning over periodisk system )